مدرسه تابستانی حقوق شهروندی با تأکید بر گروههای خاص که با مشارکت معاونت تحقیقات،آموزش و حقوق شهروندی معاونت حقوقی ریاست جمهوری و دانشگاه مفید (کلینیک حقوقی) گشایش یافته به بررسی حقوق شهروندی در چهار حوزه و کارگروه خاص (بیماران, سالمندان، روستائیان و مهاجران) می پردازد.
درحاشیه مراسم افتتاحیه این مدرسه گفتگویی با دکتر حسین سیمایی صراف قائم مقام معاونت حقوقی ریاست جمهوری و عضو هئیت علمی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی پیرامون حقوق شهروندی داشتیم:
1. از ابتدای دولت یازدهم،همواره دولت دغدغه ی حقوق شهروندی را داشته , اکنون با گذشت چهارسال از عمر دولت یازدهم و انتشار منشور حقوق شهروندی در آذرماه95 چه تغییراتی در سطح اجرایی برای ارتقای حقوق شهروندی انجام شده است؟
طبق وعده رئیس جمهور در دوران انتخابات،منشور حقوق شهروندی در طی صد روز ارائه شد تا مورد نظرسنجی افکار عمومی و اهل فن قرار گیرد.با جمع آوری نظرات کلیه اساتید حقوق و سایر افراد متخصص،در مورد کلیه ی بندها، سند مجددا مورد بررسی قرار گرفت و نهایتاَ به همت معاونت حقوقی ریاست جمهوری،این منشور در آذر ماه سال95 در سالن اجلاس سران با حضور جمعی از قضات، وکلا و اساتید توسط رئیس جمهور رونمایی شد. بعد از رونمایی به خواست رئیس جمهور برنامه ای در خصوص چگونگی اجرای مواد منشور حقوق شهروندی مربوط به هر دستگاه توسط معاونت تدوین و با امضای رئیس جمهور به دستگاه های ذیربط ابلاغ شد.همچنین از دستگاهها خواسته شده است که برنامه های اجرایی و عملکرد خود را در این خصوص به معاونت حقوقی ارسال کنند.
2. برنامه های معاونت حقوقی ریاست جمهوری در راستای ارتقا و حمایت از حقوق شهروندی در چهار سال آینده چیست؟
رئیس جمهور برای نظارت بر اجرای منشور حقوق شهروندی دستیار انتخاب کرده اند. که برای عدم تداخل و البته هم افزایی بیشتر معاونت و دستیار، برنامه هایی برای آموزش توسعه و تولید مفاهیم حقوق شهروندی دارند.
3. بعد از شروع کار دولت دوازدهم اولین برنامه ی اجرایی در حوزه ی حقوق شهروندی،از طرف معاونت تحقیقات،آموزش و حقوق شهروندی،مدرسه تابستانی حقوق شهروندی است. برنامه های آتی برای آموزش همگانی حقوق شهروندی چیست؟
برای آموزش های همگانی معاونت حقوقی اقداماتی انجام داده و برخی برنامه ها در دست بررسی است. سعی کرده ایم با کمک صداوسیما برنامه های کوتاه جذاب برای انتقال مفاهیم حقوق شهروندی به وسیله هنر تهیه کنیم.همچنین قصد داریم برنامه های مشابه دیگری با استفاده از تکنولوژی های نوین از طریق شبکه های اجتماعی منتشر کنیم که پیش از این هم موردی انجام شده است. از آنجا که اطلاع رسانی قوانین نیز امری ضروری در آگاهی بخشی به مردم است، از طرقی مانند سامانه ی ملی قوانین و کانال تلگرام معاونت ،قوانین اطلاع رسانی می شود.به علاوه برای کارمندان دولت که بعضاَ با شهروندان به طور مستقیم در تماس هستند،واحد آموزشی ضمن خدمت با عنوان حقوق شهروندی در نظام اداری در نظر گرفته ایم.
4. با وجود تغییرات دولت و مدت زمان کوتاه برنامه ریزی مدرسه تابستانه، استقبال زیادی از جانب دانشجویان صورت گرفته است. آیا برنامه های مشابه این مدرسه در دستور کار معاونت حقوقی قرار گرفته است؟
متاسفانه در کشور ما، مدارس تابستانه کمتر برگزار میشود.لیکن معاونت حقوقی از برگزاری مدارس در این قالب در سرتاسر کشور استقبال و این کار را وظیفه خودمی داند.امید است یکبار دیگر مدرسه تابستانه در شهر قم برای طلاب که اشخاص تاثیرگذار در جامعه هستند برگزار شود.